Életrajz

Első lemeze az NDK-ban is rekordnak számított, mivel 500 000 példányban kelt el. 1980-ig részt vett valamennyi jelentős kelet-európai fesztiválon, melyekről mindig honnan díjakkal tért haza (előadói, szerzõi díjak stb.).

 

Több külföldi énekes kérte fel dalok komponálására, amiket sikeresen teljesített. Zenét szerzett Demis Russous számára, Goldi Ens-nek és a Goombay Dance Band együttesnek.

 

1980-ban a nyugat-német „TELDEC” multinacionális lemezcéggel kötött 3 éves szerződést. Az együttműködés jóra sikerült, olyannyira, hogy a cég 1983-ban újabb 3 éves szerződést Ajánlott fel, azzal a feltétellel, hogy az előadó letelepedik Németországban. Ezt nem vállalta, inkább leszerződött hazánk egyetlen lemezkiadó vállalatánál, a Hungarotonnál, ahol 4 nagylemeze jelent meg.

 

1988-ban a kiadója benevezte egy Kubában megrendezett dalversenyre, ahol a legjobb zeneszerző díjat nyerte el.

 

Ezután sorba következtek a fesztiválok. Járt a holland Antillákon, Curacao szigetén, utána Közép-Amerikában, ahol a legjobb előadói díjat kapta meg, majd Chilében a „Vinja del Mare” fesztiválon, ahol bejutott a döntőbe.

 

Itthon időközben megalakultak az első önálló lemezkiadók. Az egyik ilyen a Rákóczi jelentette meg 1989 decemberében a „Csavargó”-című lemezét, amely szinte soha nem látott sikert ért el. Pár nap alatt aranylemez lett 1991 elején elérte a 100 000 példányt, azaz platinalemez lett.

 

Még 1989-ben megkapta a Magyar Rádió „EMERTON” díját. Az egyik legsikeresebb előadóvá vált, szinte minden napja fellépéssel volt betáblázva itthon éppúgy, mint a környező országokban. Ez időtől kezdve a hazai piacon is sorra jelentek meg a magánkiadók, a következő évek hozzájuk kötődnek.

 

1996-ban a „Mediterrán” című nagylemezéért átvette Albánia legmagasabb kulturális kormánykitüntetését. 1997-ben a Carib-tengeri Antillákon, Curacaoban „World of the trubadours” címmel CD-válogatást adnak ki, melyen 1988-as fesztivál győztes dalai hallhatóak.

 

2000-ben a Roma Közösség átadta Delhusa Gjonnak az év énekese díját .

 

2002-ben átvehette az 1.000 000 eladott példányszám után járó lemezét.

 

2005. Március 15-én a Magyar Köztársaság Aranyérdemkereszt Kitüntetettje lett, ami azért egyedülálló, mert Magyarországon a könnyűzenei életben elsőként vehette át.

 

2005. Április 24-én a Vitézi Rend tagjává avatták a dunaújvárosi Hősök Templomában. Azóta a neve: sír Vitéz Lovag Delhusa Gjon.

6 hozzászólás

 1. Zakar János - 2014-09-12 20:38

  Egri Nyitott Kapu Alapítvány – Rádió Gold

  Tárgy: Együttműködés kérése az 55+ korosztálynak szóló online rádió megismertetéséhez.

  Kedves Delhusa Gjon!

  Örömmel tájékoztatjuk, hogy kísérleti jelleggel elindítottuk a Rádió Gold elnevezésű online zeneszolgáltatást, amely a ’60-70-es évek magyar és külföldi slágereit mutatja be a goldmusic.hu weboldalon. A műsorban az Ön felvételei is szerepelnek.
  Hogy miért indítjuk ezt a rádiót? Az 55+ nagy létszámú csoportjának Magyarországon nem szól már egy zenés földi sugárzású rádió sem. Interneten is csak egy-kettő hallható. Ezt a korosztályt, amelyik a ’60-as, ’70-es évek magyar és külföldi slágerein nőtt fel, úgy tűnik már leírták a rádiók, televíziók. Így eltűnt számukra egy olcsó szórakozási lehetőség. Ezért fontosnak tartjuk egy olyan online rádió elindítását, amely ezt a hiányt pótolva a több százezres közönséget szolgálná ki jó minőségű egykori, de ma is élvezhető magyar és külföldi dalokkal.
  A legutóbbi felmérések szerint már itthon is egyre több 55 év feletti ember használja az internetet. Ezért tűztük ki célul számukra a könnyűzenei kultúra internetes terjesztését. Honlapunkon (www.goldmusic.hu) már most is az idősebb korosztály zenéit közvetítjük, hiszen megkezdtük a műsor teszt adásának közvetítését. Amint írtuk, a programban megszólalnak a korabeli magyar felvételek is. Ezek méltánytalanul eltűntek a földi sugárzású és a magyar internetes rádiók kínálatából is, pedig sok ember kedvencei.
  Számunkra megtiszteltetés lenne, ha ez a zenei rádió az Ön együttműködésével jutna el a hallgatókhoz. -Amennyiben lehetséges, kérjük, hogy tegyenek fel egy linket a honlapjukra, ami a goldmusic.hu. oldalra mutatna. -Szívesen vennénk, ha készítene egy 1-2 mondatos köszöntő felvételt amiben üdvözölné a Rádió Gold hallgatóit. -Kérjük, hogy lájkolják, és osszák meg facebook.com/goldmusic.hu oldalunkat. -Programajánlót is készítünk: közöljük majd a koncert időpontokat és helyszineket is. Kérjük, hogy küldjék el az információikat címünkre: gold@goldmusic.hu
  A rádió működtetését nonprofit alapon tervezzük, a műsor hivatalosan szeptember végétől indul. Az adásban több mint ezer számból álló válogatás forog, hogy szórakoztathassuk az idősebb korosztályt. Ezen belül folyamatosan töltjük fel a magyar zenék könyvtárát is.
  A rádió segítségével a fiatalabbak is megismerkedhetnek az egykori sikeres felvételekkel és előadóikkal. Bízunk benne, hogy a beat – pop – rock történetének máig értékes zenéi nem tűnnek el a süllyesztőben és az idősebb korosztály is érezné, hogy valaki még gondol rájuk zenei téren is.
  Megtisztelő figyelmét és segítségét köszönjük.

  Eger, 2014. szeptember 12

  Tisztelettel

  Zakar János Dr. Nagy Imre
  zenei szerkeszt kuratóriumi elnök

  Válasz
 2. T. N. - 2014-10-03 20:39

  Keresek olyan weboldalt, ahol listába szedve megtalálhatók azok a művek, amelyeknek Delhusa Gjon egyedül vagy társsal szerzője, s a művek születésének éve is szerepel.

  Keresek olyan weboldalakat, amelyeken videón megtekinthetők Delhusa Gjon által előadott szerzemények és a videón maga az előadás látható, nem más. Ezen videók közül azok is érdekelnek, amelyeken Delhusa Gjon mások szerzeményeit adja elő.

  Válasz
 3. Imre - 2014-11-10 22:03

  Tisztelt Művész Úr!

  Ez év nyarán hallottuk a Corund-i (Korond/ Erdély) koncertjét és nagyon tetszett.
  Ráadásul egy szálláson voltunk , másnap még beszélgettünk és fényképeket is készítettünk .A koncert közben készítettem néhány videót amennyiben érdekli , kérem jelentkezzen és elküldöm Önnek. Természetesen ezeket a videókat ajándékba küldeném sehol nem jelentettem meg a koncert közben készítettem. Magán célú felvétel.
  Ha elküldi e-mail címét átküldöm mammut-mail-en a videókat!

  Válasz
 4. Andreas - 2015-01-13 20:30

  Sehr geehrter Herr Delhusa

  Sind noch CD’s erhältlich ?

  Mit freundlichen Grüßen
  Andreas Liedloff

  Mecedo
  Andreas Liedloff
  Bahnhofstraße 17
  01844 Neustadt

  Tel: 03596/500514 (Mo.-Fr. 9:30-12:30 Uhr ) http://www.mecedo.de

  Válasz
 5. Karl Weiner - 2017-03-27 14:14

  Ich bitte recht herzlich um ein Autogramm von Del Husa.

  Vielen Dank und liebe Grüße aus Österreich.
  Karl

  Karl Weiner
  Hainersdorf 70a
  8264 Großwilfersdorf
  AUSTRIA

  Válasz
 6. Berechet Laszlo - 2017-12-19 13:06

  Az ev Nyaran hallottunk mint a tobbi jol ismert az egesz dalszoveget is
  Minden abban a pillanatba Radobbennek egy kicsit egy dalocskara
  hogy ha lesz ideje valaszolni a levelemre es irjon vissza egy part sort

  Válasz

Hozzászólok